امروز    چهارشنبه , 06/بهمن/1395   Wednesday , 25/January/2017  - 

سختی آب شرب و روشهای سختی زدایی

Share/Save/Bookmark

سختی آب معضلی که مردم ملکشاهی دانسته یا ندانسته از آن رنج می برند.

 

ملکشاهی خبر / اسحاق رضایی نژاد -کارشناس ارشد شیمی آلی: آبها به طور کلی به دو گروه آبهای آشامیدنی و آبهای صنعتی و کشاورزی تقسیم می شوند.

کیفیت آبهای آشامیدنی با خواص فیزیکی و شیمیایی آن بیان می شود. این خواص عبارت اند از: شفافیت، رنگ، بو، دما، نمک های محلول در آب، pH و سختی. در بین عوامل ذکر شده نمک های محلول در آب که قسمتی از آنها سختی آب را ایجاد می کنند، یکی از مهمترین عوامل است که این نمک ها نشان دهنده ناخالصی های آلی و معدنی هستند.

سختی آب به وجود املاح کلسیم و منیزیم و به مقدار کمتری به املاح روی، آلومینیوم، آهن و منگنز مربوط است. املاح سدیم و پتاسیم در ایجاد سختی آب دخالت ندارند. سختی را بر حسب میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم اندازه گیری می کنند.

به طور کلی سختی آب به سه نوع سختی دائم و سختی موقت و سختی کل تقسیم بندی می شود.

سختی دائم: شامل نمکهای دیگر کلسیم و منیزیم مانند کلر، سولفات و نیترات کلسیم و منیزیم هستند که در اثر جوشیدن آب بصورت محلول باقی خواهند ماند، و برای حذف یا کاهش آنها باید از مواد شیمیایی استفاده کرد.مثلاً از کربنات سدیم برای رسوب یون کلسیم و منیزیم که سختی دائمی آب را تشکیل می دهند، استفاده می شود و به این ترتیب سختی دائمی آب را از بین می برند.

سختی موقت: به علت وجود کربناتهای کلسیم و منیزیم است که در اثر جوشیدن به کربناتهای نامحلول تبدیل می شوند و به صورت جامد ته نشین می شوند.

سختی کل: مجموع سختی های دائم و موقت را سختی کل می نامند.

طبقه بندی آب از نظر سختی

نوع آب

سختی (میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم)

نرم

5-55

سختی کم

56-100

متوسط

101-200

خیلی سخت

201-500

فواید آب سخت: معمولاً شکستگی استخوانهای افرادی که آب سخت می‌آشامند زودتر بهبود می‌یابد.

عوارض مطلوب و نامطلوب مصرف آب‌هاي سخت و سبك به دو گروه آثار شيميايي و فيزيولوژيكي تقسيم مي‌شوند.

از مهم‌ترين آثار نامطلوب شيميايي مصرف آب‌هاي سخت، ايجاد رسوبات سخت كربنات كلسيم در كتري، سماور و ديگ‌هاي بخار تاسيسات حرارتي منازل كه با آب در تماس هستند، است كه باعث بروز خسارات فراوان مي‌شود.

یکی از این مضرات آب سخت این است که نوشیدن بیش از حد آب سخت موجب رسوب در افراد سنگ ساز می‌شود و همچنین موجب بیماری‌های گوارشی بالخصوص سنگ کلیه است؛ بنابراین بیشتر توصیه می‌شود از آب سبک برای شرب استفاده کرد.

از جمله آثار فيزيولوژيك آب‌هاي سخت مي‌توان به تركيب منيزيم با يون سولفات و تشكيل سولفات منيزيم اشاره كرد كه اثر مسهلي دارد. آب‌هاي نرم با  pHپايين‌تر تمايل زيادتري در انحلال املاح و فلزات موجود در شبكه‌هاي توزيع آب دارند، به همين دليل در اين گونه آب‌ها همواره فلزاتي نظير سرب، كادميوم، روي و مس ديده مي‌شود كه مصرف مداوم آنها هر كدام با اثرات فيزيولوژيك خاصي در مصرف كننده همراه است. تجربه نشان داده است كه وجود كلسيم با غلظت بالا در آب‌هاي آشاميدني مانع جذب اين فلزات در بدن مي‌شود. این عامل سبب جانشين شدن سرب در اعضاي بدن، به خصوص استخوان‌ها به جای كلسيم می‌شود.

راه حل سختی زدایی آب شرب

سختی موقت را می توان با روش فیزیکی (حرارت دادن) حذف کرد، اما امروزه هم سختی موقت و هم سختی دائم را با روش شیمیایی حذف می کنند.

روش شیمیایی کاهش سختی موقت آب به این صورت است که آب آهک به آب اضافه می کنند، آب آهک با سختی بی کربناتی یا سختی موقت ترکیب شده و تولید کربنات کلسیم و هیدروکسید منیزیم تقریبا نامحلول می کند. به این نمک ها فرصت ته نشین شدن داده می شود و آب حاصل را می توان با فیلتراسیون کاملا صاف و زلال نمود.

یکی دیگر از روش‌های سختی‌زدایی، استفاده از سامانه‌های تصفیه آب خانگی است که با قیمت ناچیزی می‌توان آن را تهیه کرد. روش کار آن موئینگی معکوس یا همان اسمز معکوس (Reverse Osmosis) است. خروجی آب این دستگاه‌ها در حد آب آشامیدنی استاندارد گزارش شده است.

با توجه با سختی بالای آب ملکشاهی پیشنهاد می شود حتی المقدور قبل از استفاده از آب، آن را به صورت روش های فیزیکی یا شیمیایی گفته شده مبادرت به کاهش سختی آب کنند و یا از تصفیه آب خانگی برای تامین آب  شرب استفاده شود که در دراز مدت یا میان مدت همشهریان عزیز از معضلات استفاده به اجبار از آب موجود در امان باشند.

انتهای پیام/

افزودن نظر


آخرین اخبار

اخبار پربازدید